Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

ΒΟΛΕΓΚΑΡΟΙ

My rating: 4 of 5 stars

Είναι υπέροχο να ανακαλύπτεις νέους συγγραφείς που έχουν να σου δώσουν κάτι πραγματικά ενδιαφέρον να διαβάσεις. Την Ευρυδίκη Μαντέλη και το βιβλίο της Βολέγκαροι το ανακάλυψα τυχαία σε μια επίσκεψή μου σε μεγάλο βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης. Ο τίτλος του βιβλίου μου προκάλεσε το ενδιαφέρον και μόλις διάβασα την περίληψη, είχα ήδη αποφασίσει ότι αυτό θα ήταν το επόμενο ανάγνωσμα για εμένα.

Η υπόθεση του βιβλίου έχει έντονα στοιχεία της βαλκανικής παράδοσης, κάτι που προσωπικά με ενδιαφέρει πολύ, μιας και θεωρώ ότι οι λαοί της Βαλκανικής χερσονήσου έχουν πολλά κοινά στοιχεία που για λόγους ηλιθίων εθνικιστικών πολιτικών τείνουμε να αγνοούμε. Ο χώρος που λαμβάνει δράση η ιστορία του βιβλίου είναι ένα Σέρβικο χωριό, αλλά θα μπορούσε άνετα να είναι και το δικό μου χωριό στη Δυτική Μακεδονία. Πραγματικά πολλές από τις παραδόσεις που περιγράφονται στο βιβλίο, υπάρχουν και στο δικό μου χωριό, έστω και με παραλλαγές στα ονόματα.
Πέραν των άλλων η Ευριδίκη Μαντέλη αποδεικνύει ότι γνωρίζει καλά αυτό που γράφει και είναι πολλές οι περιπτώσεις που με έμαθε κάτι ενδιαφέρον κατά την ανάγνωση του βιβλίου. Η μαεστρία της όμως ως συγγραφέα είναι η αίσθηση του ρυθμού που έχει. Το βιβλίο είναι 680 σελίδες περίπου αλλά σε κανένα σημείο δεν πλατειάζει ή κουράζει. Απεναντίας όσο προχωράς προς το τέλος του τόσο η δράση γίνεται καταιγιστική και δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να το αφήσει πριν φτάσει στο τέλος του.
Επανερχόμενος στην αρχική δήλωση μου, θέλω να συμπληρώσω ότι είναι μεγάλη μου χαρά που ο χώρος της ελληνικής φανταστικής λογοτεχνίας εμπλουτίστηκε με ένα βιβλίο πολύ καλό, αλλά και με μια εξαιρετικά ταλαντούχα συγγραφέα. Νομίζω και δεν θα υπερβάλλω αν πω ότι αυτό το βιβλίο, αν είχε κυκλοφορήσει στην Αγγλική θα ήταν ήδη μπεστ σέλερ και πιθανόν να προγραμματιζόταν η μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη ή ως τηλεοπτική σειρά.

ΥΠΟΘΕΣΗ
Δύο δημοσιογράφοι από την Αγγλία ταξιδεύουν στη Σερβία για να καλύψουν μια ελληνική αρχαιολογική αποστολή. Προορισμός τους, μια παλιά ερειπωμένη ορθόδοξη εκκλησία που σχετίζεται με μια σειρά από θρύλους και περίεργα περιστατικά. Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου, από την εκκλησία αυτή βγαίνουν οι μυστηριώδεις Βολέγκαροι, οι απεσταλμένοι του Αγίου Βλάσιου, που φέρνουν τον θάνατο και την αναγέννηση. Καθώς οι ήρωες επιχειρούν να ρίξουν φως στην υπόθεση των περίεργων αυτών πλασμάτων, παλιά μυστικά έρχονται στην επιφάνεια, που τους αναγκάζουν να αντιμετωπίσουν το παρελθόν τους και όλα εκείνα που προσπαθούσαν να αποφύγουν μια ολόκληρη ζωή.

Νικόλαος Παραστατίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: