Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ DIAMOND HEAD - Behold the Beginning



 DIAMOND HEAD - Behold the Beginning
Metal Blade Records
Κάτι που μου αρέσει να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερο είναι οι εξορμήσεις μου σε παλαιοδισκοπωλεία της Θεσσαλονίκης. Το αισθάνομαι σαν μια περιπέτεια αναζήτησης χαμένου θησαυρού και μπορεί τις περισσότερες φορές ο θησαυρούς να αποδεικνύεται άνθρακας, αλλά υπάρχουν και μερικές μαγικές στιγμές. Σε μια τέτοια περίπτωση ανακάλυψα την κασέτα των DIAMOND HEAD με τίτλο «Behold the Beginning». Το συγκρότημα, αλλά και η τιμή της εν λόγω κασέτας (λίγο παραπάνω από το κόστος ενός καφέ σε καφετέρια) με οδήγησαν στο να αποκτήσω αυτή την κυκλοφορά και δεν το μετάνιωσα.  
ΕΞΩΦΥΛΛΟ:  Το εξώφυλλο θα έλεγα εκφράζει κατά κάποιο τρόπο και την μουσική του συγκροτήματος. Είναι, δηλαδή, απλό και επιβλητικό. Είναι η φωτογραφία ενός εντυπωσιακού γοτθικού (νομίζω σε τεχνοτροπία) ναού μπροστά σε κόκκινο φόντο. Την επιβλητικότητα δε του εξωφύλλου έρχεται να υπογραμμίσει και ο τίτλος της κυκλοφορίας που σε ελληνική μετάφραση σημαίνει «ιδού η αρχή».
ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: Η συγκεκριμένη κυκλοφορία είναι συλλογή όλων των τραγουδιών που μπορεί να βρει κανείς στο κλασσικό δίσκο του συγκροτήματος με τίτλο «Lightning to the Nations» συν το τραγούδι «Waited Too Long». Τα παραπάνω τραγούδια είναι επαναμιξαρισμένα από τον κιθαρίστα της μπάντας Brian Tatler προκειμένου να τους δώσει πιο σύγχρονο ήχο (όταν λέμε σύγχρονο εννοούμε σύγχρονο για το έτος 1986 που κυκλοφόρησε η δουλειά αυτή). Στο βιβλιαράκι δε της κασέτας υπάρχει και μια αναφορά στην ιστορία της μπάντας από τον Lars Ulrich για ευνόητους λόγους όπως καταλαβαίνετε. Προσωπικά μου άρεσε περισσότερο αυτή, η πιο σύγχρονη μορφή των κλασσικών τραγουδιών των DIAMOND HEAD. Τι είναι, όμως, αυτό που μου άρεσε; Είναι προφανές ότι το συγκρότημα κουβαλάει στον ήχο του επιρροές από μπάντες όπως LED ZEPPELIN, DEEP PURPLE, RAINBOW, THIN LIZZY και BLACK SABBATH, αλλά είναι τέτοιο το ταλέντο αυτών των μουσικών που κατάφεραν να μεταμορφώσουν αυτές τις επιρροές τους σε δικό τους προσωπικό ηχόχρωμα και να δημιουργήσουν μια μουσική περσόνα μοναδική και αναγνωρίσιμη από τις πρώτες νότες. Δεν είναι τυχαίο που μπάντες όπως METALLICA, MEGADETH και  πολλοί άλλοι έχουν επηρεαστεί από αυτούς. Η μαγεία των DIAMOND HEAD έγκειται ότι δημιουργούν συνήθως μεγάλα και περιπετειώδη riff, σόλο και μελωδίες που ενώ ακούγονται απλά είναι ταξιδιάρικα και σε παρασέρνουν στο ρυθμό τους. Είναι κάτι που οι νέες μπάντες δεν μπορούν ή δεν τους αφήνουν οι εταιρείες να κάνουν μιας και πρέπει να ακούγονται σύντομες με λίγα solo για να μην κουράσουν τον ακροατή και να πουλήσουν το προϊόν τους. Ναι ζούμε στην εποχή της fast food μουσικής. Οι DIAMOND HEAD όμως ήταν παιδιά μιας άλλης εποχής όπου τους επιτρεπόταν να γράψουν τραγούδια διάρκειας 7 και πλέον λεπτών και είχαν την ικανότητα να τα κάνουν να ακούγονται υπέροχα από την αρχή μέχρι το τέλος (γι’ αυτό το λόγο τα 80’ς ήταν, είναι και θα είναι η καλύτερη εποχή αυτής της μουσικής).
ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ : Και οι 10 συνθέσεις που θα βρείτε εδώ είναι καταπληκτικές. Είναι συνθέσεις που θέλοντας και μη θα σε παρασύρουν και κάθε φορά που τις ακούς θα έχεις τον ίδιο ενθουσιασμό σαν να τις ακούς για πρώτη φορά. Σε αυτή την κυκλοφορία κρύβεται πολύ από τη μαγεία του NWOBHM ήχου που υπήρξε καθοριστικός για τη heavy metal μουσική.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Είμαι "βετεράνος" οπαδός του ήχου αυτού και πλέον δύσκολα κάτι μπορεί να με ενθουσιάσει εύκολα, παρόλα αυτά αυτή η κυκλοφορία είναι εθιστική και κάθε φορά που την ακούω νιώθω συναισθήματα κοντά σε αυτά που ένιωθα όταν για πρώτη φορά άκουσα heavy metal και αυτό είναι κάτι μαγικό. Αν βρείτε κάπου αυτή τη κυκλοφορία, αγοράστε την δίχως δεύτερη σκέψη.
Στίχοι που χαρακτηρίζουν το δίσκο:        
« I gotta see you moving fast, see you come my way
See the dreams, I hope they last, never fade away
Gotta see the lights above, make it loud tonight
Gotta set it all on fire, set it all alight»
Νικόλαος Παραστατίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: